• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Ana Kandić: Ne treba se plašiti "borbe protiv vetrenjača"

Potpredsednica LSVO Ana Kandić NDI je trenerica i organizatorka raznih edukacija na kojima radi sa članicama i članovima LSV, na njihovoj međusobnoj komunikaciji, liderskim veštinama i političkom aktivizmu. Smatra da se u poliičku partiju ne treba učlanjivati ako zaista ne verujete u ideologiju koju određena stranka propagira i da se trebate držati svojih stavova i ubeđenja. Za izazove koji se nalaze pre Omladinom, njihova potencijalna rešenja i načine na koje se omladinke i omaldinci mogu aktivirati, Kandićeva kaže da ne sme biti bojazni od upuštanja u "borbu protiv vetrenjača".

Prema vama, koji su najveći izazovi sa kojima se Omladina suočava i na koji način bi oni mogli da se prevaziđu?

Za nešto više od šest meseci, od kako sam izabrana za potpredsednicu Omladine LSV, moj najveći izazov je bio upoznati se što bolje sa svim Omladinskim odborima koji su formirani, saznati koje su njihove potrebe i problemi u svakodnevnom funkcionisanju. Različite teme sa kojima se susrećemo, donose nam izazove u kreativnom rešavanju pojedinih pitanja. Pokušati da naše vršnjake i vršnjakinje upoznamo sa problemima omladinske populacije i predlozima koje nudi Omladina LSV, predstavlja najveći izazov u našem radu i funkcionisanju.

 

Jedan od najvećih problema u Omladini jeste nedostatak ljudskih resursa. Kako se ovo prevazilazi i šta vidite kao zadatak Omladine povodom ovog pitanja?

Od prvog dana članstva u Ligi socijaldemokrata Vojvodine uvidela sam da je moja prednost to što sam završila fakultet i, u skladu sa svojim interesovanjima, izgradila se u oblasti nevladinog sektora. Većina članova i članica LSVO je tu zbog ideje, ne zbog koristi ili benefita koje može dobiti svojim obrazovanjem i profesionalnim usmerenjem. U jednom trenutku, u LSV je prosek godina bio izuzetno nizak, odnosno svi naši članovi i članice koji su bili na javnim funkcijama nisu objektivno mogli biti fakultetski obrazovani, zbog godina starosti. Ova situacija se popravlja, osim što imamo izuzetno sposobne i odgovorne članove i članice, oni su i visoko obrazovani i, moram priznati, vrlo ambiciozni i požrtvovani. Na ponos je Omladini političke partije što je kao kvalitetnu i vrednu truda prepoznaju mladi, uspešni ljudi koji svoj privatni i profesionalni život žele posvetiti ideji koja nas okuplja.  Pre i posle svega, na pojedincu je da se obrazuje, bez toga nema ni napredovanja, ni prilike da se pokažu svi kvaliteti.

 

Povezanost među omladincima – koliko je bitna i na koji način se može ostvariti?

Međusobna povezanost pojedinaca/ki i lokalnih odbora Omladine LSV je vrlo bitna, ukoliko nema saradnje i međusobnog povezivanja, nema ni vidljivosti, prepoznatljivosti, razmene informacija i iskustva. Veliki deo vremena provodimo u pripremnim aktivnostima i realizaciji kampanja koje organizuju Liga socijaldemokrata Vojvodine i Omladina LSV. Tu imamo priliku da se bliže upoznamo, saznamo interesovanja svih članova i članica našeg lokalnog odbora, ali i svih ostalih u situacijama centralnih akcija koje organizujemo u jednom odboru, a svi drugi se pridruže u delu realizacije. Trudimo se da kroz neformalne kontakte produbimo poznanstva koja imamo, što se donekle postiže školicom stranih jezika koju na primer ima Gradski odbor LSVO Novi Sad, serijom internih edukacija i zajedničkim interesovanjima kroz sport, film, muziku… Sva kulturna i društvena dešavanja se razmenjuju na internim mailing listama i redovnim sastancima, zbog čega se prisustvom na koncertima, festivalima, brojnim manifestacijama, naša prijateljstva samo produbljuju…

 

U toku svog mandata, u čemu ste sve učestvovala, šta je ostavilo traga na vama i na čemu ćete raditi u budućnosti?

U toku mandata, pokušala sam se oprobati u svemu. Na početku, to je bilo osmišljavanje promotivnog materijala i uličnih akcija Omladine. Usledile su edukativne aktivnosti, potom i realizacija nešto zahtevnijih kampanja. Dobar deo aktivizma u Omladini sam posvetila i međunarodnoj saradnji, zbog čega sam izuzetno ponosna na Omladinu LSV, budući da ima veliki broj prijatelja i prijateljica u zemljama regiona i centralne Evrope. Sarađujemo sa omladinskim organizacijama socijaldemokratskih partija na teritoriji bivše SFRJ, kroz SD9 organizaciju, negujemo saradnju na međunarodnim organizacijama kao što su IUSY, ECOSY…

 

Gde sebe vidite, u kom resoru i zašto?

Još uvek tražim ono u čemu mogu biti najbolja. Zbog godina sam još uvek vezana uz Omladinu, a moram priznati da mi je to ono najslađe u stranačkom aktivizmu. Osmišljavanje i realizacija aktivnosti kroz koje možemo podeliti nova znanja i veštine, postići da otputuješ sa jednog na drugi kraj Vojvodine sa ciljem provođenja kvalitetnog vremena u nekom Omladinskom odboru, za sada još uvek pričinjava zadovoljstvo. Ipak, pored toga oblast rodne ravnopravnosti i ženskog aktivizma mi je posebno bliska, jer sam se najvećim delom aktivizma u nevladinom sektoru bavila temom ostvarivanja i zaštite ljudskih prava, pod tim podrazumevajući i prava žena...  Kategorija „manje zastupljeni pol“ mi je posebno interesantna, jer predstavlja motiv za rad sa devojkama i ženama Lige socijaldemokrata Vojvodine, prema politici „jednakih mogućnosti“. Znanja i veštine kojima vladamo, predstavljaju osnovni resurs kojim raspolažemo, zbog čega je vrlo bitno raditi na osnaživanju žena u cilju što veće zastupljenosti.

 

Učesnica ste mnogih seminara. Zašto je učešće na takvim događajima bitno?

Svoj društveni aktivizam sam počela u Omladinskoj grupi Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kancelariji u Novom Sadu. Zahvaljujući tome, prošla sam brojne programe organizacija i udruženja koja su se bavila problematikom ljudskih prava, uspela da putujem po Evropi kada je još mali broj mladih mogao da izađe van granica naše zemlje. Posle toga su usledili programi Nacionalnog demokratskog instituta, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova...  Sve što sam naučila, koristila sam u svom daljem aktivizmu, kao i profesionalnom usavršavanju, trudeći se da pozitivnim primerom utičem na druge i motivišem ih za promenu malih sredina u kojima žive i rade.

 

NDI trenerica ste. Kako ste došla do toga i u kom pravcu ćete to iskustvo iskoristiti?

Program koji je trebao početi na kraju 2008. godine, odložen je i pomeren za 2009. godinu. Prvi seminar za trenere i trenerice političkih veština smo prošli u septembru 2009. godine, u Sremskim Karlovcima, kada je eliminacijom ostalo nas 12, upola manje od početnog broja. Posle treninga u Beogradu, Novom Sadu i na Fruškoj gori, dobili smo sertifikate Nacionalnog demokratskog instituta koji su bili potvrda na papiru nečega što smo naučili tokom tih šest meseci i intenzivne kampanje za pokrajinskog poslanika u Opštini Žabalj – da je imperativ Lige socijaldemokrata Vojvodine da radi na osvešćivanju i usavršavanju svog članstva, osnaživanju lokalnih odbora i usvajanju novih znanja u oblasti političkog delovanja. To već koristim, budući da radim treninge u Gradskom odboru Novi Sad i regionalno po odborima u Sremu, sarađujem sa Omladinom kroz Omladinski kamp i Forumom žena u seminarima “Žene mogu sve”. Iskustva koja sam stekla kroz rad u Centru za edukaciju imaju svojih prednosti, nude novu dimenziju aktivizma, kao i priliku za upoznavanjem još više članova i članica širom Vojvodine.  Ove zime je formirana druga generacija trenera i trenerica Centra za edukaciju, koji će u narednom periodu obuke držati na jezicima u službenoj upotrebi na teritoriji AP Vojvodine, ali ujedno predstavljaju snažno pojačanje trenerskog tima, na taj način proširujući oblasti delovanja.

 

Na čemu Omladina treba da radi u budućem periodu s obzirom na to da nam se kampanja bliži vrtoglavom brzinom?

Omladina LSV treba da radi pre svega na sebi, na svom programu i ciljevima kojima će stremiti u narednom periodu. Pitanja iz kampanje 2008. godine kojima se u prethodnom periodu bavila, posredno ili neposredno, donekle su rešena. Krajem 2009. godine je došlo do vizne liberalizacije za građane i građanke Srbije, kraj 2010. godine je obeležilo ukidanje redovnog vojnog roka, a jedna od centralnih tema aktivizma Omladine Lige socijademokrata bilo je upravo pitanje prigovora savesti. Minimalni napredak je učinjen po pitanju borbe protiv ultradesničarskih organizacija, čiju je zabranu Liga socijaldemokrata tražila u nekoliko navrata. Borba Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine protiv svih oblika fašizma ostaje trajan cilj u našem delovanju.  Omladinski kamp koji nam sledi prvog vikenda avgusta biće posvećen razvoju liderskih veština, timskom radu, pisanju projekata i planiranju događaja, što su zapravo vrlo bitne oblasti organizovanja Omladine LSV. Na taj način, pokušaćemo vršnjačkom edukacijom da se pripremimo za predizbornu kampanju i na taj način osiguramo što veću prepoznatljivost Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

Na čemu omladinka/omladinac treba da radi kako bi se što bolje pripremio za ulazak u političke vode?

Svaki omladinac i omladinka mora biti iskren prema sebi i pronaći cilj prema kom je usmeren. Mogućnosti postoje, pitanje je da li je prisutna volja da rade u svom odboru kako bi iste zadovoljili? Stalnim usavršavanjem i informisanošću omladinac ili omladinka može doprineti poboljšanju kvaliteta u radu lokalnog odbora, ali mora biti spreman na „borbu protiv vetrenjača“, ukazivanje na ideje u koje čvrsto veruje i radi na sebi.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.