• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Antifašizam univerzalni moralni osnov društva

ZRENJANIN – Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta podseća nas na masovno srtadanje Jevreja u Drugom svetskom ratu, zbog čega taj dan treba i mora da služi kao opomena na činjenicu da čovečanstvo nikada nije raskrstilo sa fašističkom ideologijom –   istakao je danas na konferenciji za novinare Vladimir Frenc predsednik Omladine GrO LSV Zrenjanin. On je dodao kako je zabluda da se fašizmom bave samo istoričari, te da fašizam, uprkos zabranama, kroz brojne organizacije i neformalne grupe i dalje nalazi put za svoje štetno delovanje.
– Na žalost, raspad društvenog sistema devedesetih godina prošlog veka i poljuljan sistem vrednosti doprineli su ponovnom buđenju i jačanju fašističkih ideja. Omladina Lige socijaldemoktara Vojvodine smatra da je antifašizam univerzalna moralna dužnost i osnov svakog društva koje sebe naziva demokratskim i zato se mi zalažemo za ukidanje svih fašističkih, neonacističkih i zločinačkih udruženja – naveo je Frenc. On je podsetio da je Holokaust za posledicu imao šest miliona stradalih Jevreja u Drugom svetskom ratu, od čega iz Zrenjanina 1 200.
– Neshvatljivo nam je da potomci mučenih i ubijanih u ime fašizma tokom Drugog svetskog rata, danas postaju sledbenici te ideologije. Društvo mora više da se angažuje kako se ovakve strahote nikada ne bi ponovile – upozorio je Frenc.
On je najavio i da će Omladina Lige sutra u periodu od 11 do 13 sati,  ispred stranačkih prostorija u glavnoj gradskoj ulici, organizovati uličnu akciju i na taj način još  jednom skrenuti pažnju na značaj ove teme. Za 11 sati predviđeno je polaganje venaca na spomen ploču u Jevrejskoj ulici.

(BILSV, 26. 01. 2010.)


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.