• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Dunavsko čudovište na Keju

Novi Sad, 29. jun 2011- Omladina LSV Novi Sad priključila se akciji obeležavanja Dana Dunava koja je održana na Keju žrtava racije uz postavljanje umetničke instalacije pod nazivom "Dunavsko čudovište".

 

 

Gigantska skulptura imala je zadatak da metaforički predstavi zagađivače ove reke i da podseti građanke i građane kakvu obavezu imaju oni koji na reci žive. Prema rečima potpredsednice GrO LSVO Novi Sad Tijane Eter, Dunav je reka koja spaja mnoge zemlje i ljude i kao takva važna je koliko za saradnju, kao turistički potencijal, potencijal razvoja jedne zemlje, ali i kao životni resurs.

-Tokom godine milioni tona zagađujućih materija nađu se u reci, a za to nisu krive samo fabrike i industrija, već i mi sami. Nije dovoljan jedan dan da se podsetimo koliko je Dunav značajan, već to treba da imamo na umu tokom cele godine, jer je njegovo očuvanje ulaganje u budućnost, i nema veze sa političkim ciljevima, već sa životnim- rekla je Eterova navodeći da je ovakva akcija napravljena kako bi se svest građanki i građana o racionalnom korišćenju reke povećala.

Potpredsenica novosadske Omladine podsetila je da je na Dunavu deset puta manji vodeni saobraćaj i promet tereta nego na Rajni, ali da je on tri puta zagađeniji od Rajne. Ona je dodala da, iako Srbija nije članica Evropske unije, potpisnica je Sofijske konvencije o zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav i kao takva mora da se usaglasi sa Dunavskom strategijom koju je Savet evropske unije, posle dvogodišnjih priprema i procedura, usvojio 24. juna ove godine.

Akciju pravljenja Dunavskog čudovišta organizovao je IO Gro LSV Novi Sad, a ovom prilikom prikupljani su potpisi podrške da proizvođači pređu sa proizvodnje polietilenskih kesa na biorazgradive uz podršku pokrajine i republike.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.