• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

LSVO u vodama menadžmenta ljudskih resursa

Novi Sad, 22. januar 2011- Prva u ciklusu internih edukacija Gradskog odbora LSVO Novi Sad održana je u prostorijama Omladine sa ciljem da omladinke i omladince upozna sa pojmom menadžmenta ljudskih resursa i stanicama koje osoba mora da prođe prilikom traženja posla. Predavač Pavle Letić naveo je da u tom procesu novčić uvek ima dve strane- onog koji traži posao i onoga koji ga nudi.

 

-Vi, kao trenutni nezaposleni ili kao neko ko razmišlja o pronalaženju novog posla, treba da razumete i drugu stranu koja posao nudi i koja vrednuje vaš kvalitet- rekao je Letić i dodao:

-Menadžment je vrlo kolebljiva i promenljiva stvar. Nekad je bitan performans, nekad raspored, a nekad cena to jest rezultati, a uspešan menadžer pravilno balansira svim ovim. Da biste znali kako do posla, trebate znati ili makar u neku crtu poznavati kako menadžment ljudskih resursa funkcioniše i kako teče proces od trenutka raspisivanja konkursa za posao do trenutka kada posao dobijete.

U toku predavanja, Letić je opisao procese planiranja, regrutovanja, selekcije, treninga i razvoja kao i nagrađivanja i izlazne strategije. Kroz pojam savremenog poslovanja izložio je prednosti malih preduzeća u odnosu na velika navodeći da se manja lakše prilagođavaju promenama dok velika teže obavljaju transformacije. Kroz primere Rodžerovog i Manro- Frejžerovog plana izložio je proces selekcije kandidata za posao govoreći o tome šta se sve vrednuje- od fizičkog izgleda, uticaja na ljude, dostignuća, opštih sposobnosti, interesovanja, profesionalnog ponašanja, motivacije i drugo.

Predavanje je sadržalo i deo o mobingu i diskriminaciji na poslu gde su se učesnici uključili sa primerima iz ličnog života ili pričama za koje su čuli ili videli. Davorjanka Tasovac navela je primer za trudnice i koliko često poslodavci postavljaju pitanja lične prirode koja su u vezi sa bračnim i porodičnim statusom kandidatkninje. Dejan Bibić se osvrnuo na probleme onih koji su pušači, a Branislav Knežević na situacije osoba koje imaju pirsinge i tetovaže gde se često ogleda diskriminacija u pogledu stila života.

Kroz zanimljive primere i vrlo interaktivno predavanje, Letić je uspeo da približi omladinkama i omladincima navedene pojmove i time pojasni šta je sve (ipak) neophodno uraditi da biste dobili posao za koji se kandidujete, jer, prema njegovom opisu „menadžment je neljudska, korporativna stvar gde su najbitniji kompanijski interesi“.

Prema rečima učesnika, predavanje je bilo veoma uspešno. Lazar Golubović pozdravio je organizaciju u pogledu ove edukacije.

-Treba ovakvih predavanja biti sve više, jer će se svako od nas kad tad ubaciti u neke vode, da li političke ili vode „public relationship“, te su zbog toga predznanja, znanja i veštine veoma bitne- rekao je ovaj učesnik.

Koordinatorka projekta internih edukacija, potpredsednica LSVO Novi Sad Tijana Eter rekla je da je neophodno non-stop osnaživati svoje znanje, jer „sve što se tiče poznavanja poslovnih veština vremenom će se pokazati kao korisno, upotrebljivo, neophodno.“

Sledeće predavanje pod nazivom „Omladina kroz vreme“ najavljeno je za nedelju, 6. februar, u 18 časova, u prostorijama LSVO. Predavač je Zoran Petakov i on će govoriti o tome kako je omladina funkcionisala od trenutka nastanka do današnjih dana.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.