• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Obeležena godišnjica antifa šetnje

Novi Sad, 7. oktobar 2011 –  Omladina LSV priključila se obeležavanju četiri godine od prve antifašističke šetnje Lige kada su omladinke i omladinci pršetali centrom noseći zastave Novog sada, Vojvodine, Evropske unije, stranačka obeležja i ogromni transparent na kojem je pisalo "Stop fašizmu".

 

Nekoliko hiljada članova i simpatizera LSV i SPO, koji je podržao ovu akciju Lige, ni jaka kiša nije sprečila da još jednom jasno i glasno kažu – fašizam neće proći. Kolona je prošla istom rutom kao i 2007. godine – od Zmaj Jovinog spomenika, kroz Dunavsku ulicu, do spomenika Žrtvama racije gde je lider LSV Nenad Čanak održao govor podsećajući da je pre četiri godine Novi Sad rekao “ne” fašistima.

-Pre četiri godine, fašisti nisu uspeli da prođu našim ulicama, da vređaju uspomenu na sve one koje su aveti fašizma odnele u celom dvadesetom veku. Pre četiri godine Novi Sad je pokazao da je grad u kome je moguće biti drugačiji. Danas smo se okupili da se toga podsetimo - rekao je Čanak.

On je podsetio je da je Liga deset godina upozoravala o fašizaciji zemlje, kao i da je pogrešna priča o tome da je nekoga brojčano malo pa da se treba čekati trenutak da se cifra poveća kako bi se protiv njih borili.

-Pustiti fašiste na ulice u ime demokratije je kao pustiti pacove u dečije sobe u ime ekologije- naveo je predsednik LSV dodajući da sve što je zlo ne zaslužuje da postoji.

- Nema amnestije, jer nas na to obavezuju kosti naših sugrađana sa dna Dunava. Jer fašisti nemaju ni naciju ni veru. Oni imaju samo jedno, a to je pohlepa, to je put kojim žele da vladaju nad životima i sudbinama svih nas. To im nećemo dozvoliti i nema načina da im to dozvolimo – rekao je on dodajući da država mora da radi svoj posao.

Ovom prilikom predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev, potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maja Sedlarević položili su vence na Spomenik žrtvama racije.

Prethodno su u centru grada omladinke i omladinci imali uličnu akciju na kojoj su, deleći letke, pozivali građane na učešće u antifa akcijama i razgovarali sa njima o njihovom značaju. Akciju su podržali i odbori LSVO iz Zrenjanina i Pančeva.

Potpredsednica GrO LSVO Novi Sad Andrea Jerinić navela je da je jačanje antifašističkih i esktremističkih organizacija nedopustivo, i da se mora postaviti pitanje zašto je uopšte dozvoljeno da neke od ovih organizacija i dalje funkcionišu, iako je, na primer, Nacionalni stroj zabranjen.

-Novi Sad i njegova najbliža okolina upravo nedavno bili su svedoci kako i sami mediji prenose jedan incident u školi kao da je na nivou međurasnog konflikta, što upravo potiče iz propagande koju fašističke organizacije seju po gradu. Ukoliko se tome ne stane na put, to neće biti samo kakvo medijsko tumačenje i "rekla-kazala" neke tamo organizacije, već će prerasti u daleko opasnije metode zavođenja ljudi i uzrokovati krv na ulicama. Tome se mi suprotstavljamo, tome ćemo da stanemo na kraj- kazala je Jerinićeva podsećajući da su se omladinke i omladinci LSV zato danas prošetali gradom i da će zbog toga i nastaviti svaki dan da šetaju, koliko god da je potrebno.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.