• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

NOVI SAD – Aktivistkinje i aktivisti Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine održali su povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika uličnu akciju  na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice. Tom prilikom razgovarali su sa građankama i građanima o korišćenju maternjeg jezika i delili im Informator o službenoj upotrebi maternjih jezika i pisama nacionalnih zajednica. Tom prilikom potpredsednik Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Milorad Ponjavić izjavio je da je upotreba maternjeg jezika poprimila drugačija svojstva poslednju deceniju:
– Na početku dvadesetog veka bilo je normalno kada odete  kod nekog u kuću da govorite njegov maternji jezik. Na početku dvadeset prvog veka postalo je normalno da kada uđete u autobus i govorite svoj maternji jezik dobijete batina. To je zato što su Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica vodili politiku zastrašivanja koja je imala za cilj da napravi  isfrustrirane i ksenofobične grupe mladih koji su slati u prve redove kada je trebalo i gde je trebalo – rekao je on. Ponjavić je istakao i da je tužno što se Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava na ovakav način, odnosno što je potrebno deliti brošure koje podsećaju da se maternji jezik može koristiti.
– Ali smo ponosni što imamo Skupštinu Vojvodine u kojoj se govori, čita i piše šest jezika, što je najveći broj jezika posle Skupštine Saveta Evrope – naveo je on. Na pitanje novinarke, zašto je važno da svi znamo po neki jezik nacionalnih zajednica u Vojvodini, Ponjavić je rekao da je važno znati jezik svojih komšija, kao i da oni znaju naš, kako bi smo se svi bolje razumeli i kako bi nam svima bilo bolje.
- Za naraštaje koji će tek doći, pre nego što ih uključimo u proces samostalnog odlučivanja, bićemo u obavezi da im prvo obezbedimo kvalitetan kulturni i društveni život, a zatim i kvalitetno obrazovanje – zaključio je Ponjavić.

I Kikinđani delili informator

I kikindski odbor omladine LSV obeležio je Međunarodni dan maternjeg jezika uličnom akcijom na Gradskoj pijaci, deleći pri tom informator o službenoj upotrebi maternjih jezika i pisama nacionalnih zajednica.
– Neinformisanost o sopstvenim pravima smo prepoznali kao problem sa kojim se suočavaju građani i građanke Srbije. Iz tog razloga, delimo informator koji govori o tome ko ima pravo da službeno koristi maternji jezik i pismo nacionalne zajednice, kao i ko je dužan da obezbedi uslove za njihovu službenu upotrebu – navela je tom prilikom Andrea Černji, novoizabrana predsednica LSVO-a u Kikindi. Ona je dodala da je najveće blago Vojvodine upravo etnička i nacionalna raznovrsnost njenog stanovništa.
– Na poštovanju te raznolikosti i prava svih nacionalnih zajednica, Liga Socijaldemokrata insistira od dana svog osnivanja. Različiti jesmo, ali svi smo Vojvođani i ideja o jednakosti i poštovanju nas sve spaja – zaključila je Andrea Černji

Međunarodni dan maternjeg jezika omladinke i omladinci LSV obeležili su na isti način i u Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Zrenjaninu i Pančevu.

(BILSV, 22. 02. 2010.)


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.