• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Omladina Lige obeležila Dan Novog Sada

NOVI SAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležila je danas na novosadskom Trgu slobode Dan grada Novog Sada. Dan grada Novog Sada se slavi 1. februara, kada je 1748. godine carica Marija Terezija potpisala "Povelju slobodnog kraljevskog grada", kojim je glavni grad Vojvodine stekao autonomiju u okviru tadašnje Habsburške monarhije.
Omladinci LSV-a obeležili su Dan Novog Sada tako što su građanima i građankama na Trgu slobode delili promotivni materijal o gradu, dok je pored štanda Lige postavljen pano na kojem su prethodnih dana Novosađani i Novosađanke zapisivali šta jeste i šta nije novosadski.
- Novi Sad ima još važnih datuma koje obeležava, ali je današnji dan posebno značajan za sve nas jer je tada Novi Sad rođen kao grad i to grad koji se izjednačio sa ostalim urbanim komunama carevine, koji su u to vreme iz feudalne polako prelazili u građansku epohu - izjavio je povodom obeležavanja Dana grada potpredsednik LSV-a Aleksandar Jovanović.
On je dodao da je tada Novi Sad stekao status grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice domaćih građana, kao i pravo da ubira porez.
- Te građanske tekovine, utemeljene pre 262 godine i danas predstavljaju stubove Novog Sada. Takav status kasnije je određivao razvoj grada i zato je ovaj jubilej jedan od najvažnijih u istoriji Novog Sada - zaključio je Jovanović.
Predsednik GrO LSVO Novi Sad Gabor Lepeš rekao je da je prethodnih dana u anketi LSVO učestvovalo 1.285 Novosađana i Novosađanki koji su posebno istakli da Novi Sad krase multikulturalnost, visoka obrazovanost i vaspitanje građana.
- Novosađani i Novosađanke kao najprepoznatljivije simbole grada istakli su Petrovaradinsku tvrđavu i katedralu, dok su kao najistaknutije Novosađane izdvojili Vasu Stajića i Ðorđa Balaševića – kaže Lepeš. Jedan od najzanimljivijih odgovora, dodaje Lepeš, ostavio je jedan stariji Novosađanin koji je na pitanje šta je novosadski sažeto odgovorio: „Učiti Nemački na Mađarski način a biti pritom 500 godina Srbin“. Inače, Novi Sad 1. februar zvanično obeležava kao Dan grada od 1998. godine.

(BILSV, 01.02.2010.)

 

Fotografije sa događaja

Foto1

Foto2


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.