• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Omladina- nekad i sad

Novi Sad, 6. februar 2011- Predavanje pod nazivom „Omladina kroz vreme“ organizovano je u okviru internih edukacija Gradskog odbora LSVO Novi Sad. Predavač Zoran Petakov izneo je svoje viđenje Omladine nekada, kada je on bio njen deo, i sada kada su tu, kako je rekao „nove generacije“.

-Prva generacija imala je težak zadatak pred sobom. Prošli smo školu omladinske organizacije u najtežem vremenu, periodu borbe protiv Miloševića, represije, rata. Ostavili smo tlo na kome se treba dalje graditi, a svaka generacija treba da predstavlja korak napred- rekao je predavač.

 

 

Petakov zapravo predstavlja prvu generaciju Ligine omladine u čije se aktivnosti uključio još sa 16 godina, ali je član postao tek sa punoletstvom. Naveo je 1996. godinu kao prekretnicu kako za partiju tako i za omladince, jer, u stvari, tada se formira Omladina LSV, pravi se formalna organizacija sa pravilnikom o radu i programom. Sam ovaj proces tekao je dugo, te se 1997. godine pred Glavnim odborom LSV našao nacrt statuta LSVO, koji je nakon dorade, uz pomoć dodeljenog koordinatora, godinu dana kasnije usvojen od strane Glavnog odbora pod imenom Pravilnik o radu LSVO i tada kreće funkcionisanje ove organizacije u formalnom smislu. Kako je Petakov naveo, dve stavke oko kojih su se tada omladinci koncentrisali bile su antifašističke akcije i rad na međunarodnoj saradnji.

Predavanju je prisustvovao i potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović koji je, takođe, preneo svoja iskustva. Prema njegovim rečima, promena nakon 20 godina ima, ali su neke stvari ostale iste, kao što je činjenica da je LSV oduvek bila „politička avangarda“.

-Liga socijaldemokrata Vojvodine bila je prva partija koja je organizovala akcije protiv rata i zastupala građansku opciju. To je potpuno vizionarska organizacija, čvrstih političkih ubeđenja i to je ono što je čini održivom, jer poseduje svoju strukturu i svoj put- kazao je Jovanović.

Osvrnuvši se na vreme kada je bio omladinac, potpredsednik LSV rekao je da danas Omladina ima daleko bolje uslove za rad. Dodao je da je infrastruktura LSVO dobra, ali da se treba više koristiti, te da se treba raditi na novim projektima za koje se može očekivati podrška Glavnog odbora.

-Mi smo se borili da Omladina dobije takvu mogućnost i svojevrsnu vrstu autonomije. Vreme čini svoje, neminovno će doći do toga da ćemo mi otići i da će sve ostati na vama. Nemojte da vam drugi daju zadatke, stvorite ih sami, postavite se kao politički akter koji se uvažava- rekao je gost ovog predavanja i time ga priveo kraju.

Predavanje je bilo veoma posećeno i omladinci su predavaču i gostu postavljali dosta pitanja, te ovaj događaj nije predstavljao „šou“ dva čoveka već pravi dijalog nekadašnjih i sadašnjih omladinaca. Događaj je organizovan u okviru serije internih edukacija LSVO Novi Sad, a koordinatorka ovog projekta je potpredsednica GrO LSVO Novi Sad Tijana Eter.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.