• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Omladina učestvovala na seminaru za mlade lidere

 

Članovi Omladine LSV, Srđan Jerinkić iz Kikinde i Ivana Stojiljković iz Pančeva, učestvovali su u seminaru pod nazivom NDI Youth Leadership Academy  „Empower Serbia“ koji se održao od 30. novembra do 4. decembra u Kovačici.

 

Uvodnu reč držala je ministarka omladine i sporta Snežana Samaradžič Marković i NDI senior direktor Tomas Keli. Učesnici su imali prilike da slušaju više sesija, od kojih je prva nosila naziv „Leadership I“ i govorio je Tomas Keli. Sesija je vođena na engleskom jeziku i Keli je govorio o liderstvu, aktivizmu i svojim ličnim iskustvima. -Drugi dan je započet radno sesijama „Advocacy“ i „Message development“, a treneri su bili trener NDI iz Beograda Nenad Belčević i trener NDI iz Novog Pazara Džemil Divanefendić. Predavačica Jelena Babić govorila je o EU integracijama i iznela je sve što se tiče Evropske Unije, o statusu Srbije i uslovima koje treba da ispunim, šta se time dobija, a šta gubi...  Takođe, bile su organizovane i panel diskusije na kojoj su učestvovali predstavnici civilnog sektora: Marija Bulat (Krovna organizacija mladih Srbije), Marko Stojanović (Građanske Inicijative), Dragiša Živković (Mlada Srbija) i Danica Bojić (Unija Srednjoškolaca). Oni su govorili o svojim ličnim iskustvima, aktivizmu, o svojim organizacijama.

Trećeg dana održane su tri sesije pod nazivima „Timski rad“, „Pregovaračke sposobnosti“ i „Omladinsko preduzetništvo“. Održana je i panel diskusija na kojoj su panelisti bili predstavnici omladinskih organizacija političkih partija a moderatorka je bila glavna koordinatorka Bojana Miković. Učesnici ove panel diskusije bili su predsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine Dragana Dukić, predsednik izvršnog odbora omladine Demokratske stranke Ljuban Panić i predsednik omladine G17(URS) Mihajlo Zdravković.

Sledeći dan učesnici su slušali predavanje socijalnim mrežama na kom su pričali o određenim dešavanjima u svetu koja su pokrenuta na Facebooku ili Twitteru ili su te društvene mreže imale poseban uticaj na razvijanje tih događaja. U večernjim održana je simulacija debate,a dve polufinalne nosile si naziv Parada ponosa“ dok je finalna debata bila o Kosovu.

Kako je objasnio Jerinkić, učesnici debate bili su u ulozi opozicije i vlade u oba slučaja i izlagali svoje argumente i branili stavove.

-Ova sesija je ostavila najjači utisak na mene jer je simulacija debate rađena ispred publike, teme su bile konkretne i morali smo čvrste i proverene argumente da iznosimo, a vremena smo imali malo. I za pripremu i za izlaganje- kazao je ovaj omladinac.

On je kazao da je zadovoljan celokupnim programom, predavačima i organizacijom.

-Što se tiče sesija koje su vodili treneri Nacionalnog Demokratskog Instituta bile su odlične, konstruktivne i vredne pažnje. Panel diskusije i jedna, i druga mogle su biti malo konstruktivnije jer su početna izlaganja panelista trajala dugo i učesnici nisu imali dovoljno vremena za sva pitanja. Što se tiče polaznika i polaznica prezadovoljan sam odabirom. sve mladi ljudi, veoma inteligentni, konstruktivni, kreativni. Mislim da ovakve seminare/edukacije treba organizovati što češće, doprinose unapređenju neformalnog obrazovanja i određenih veština. Upoznavanje novih ljudi je takođe jako bitna stvar, što zbog razmene iskustava, što zbog mogućnosti da sa nekima sarađujete u budućnosti- objasnio je sagovornik.

On je dodao da NDI važi za organizaciju koja mladima pruža sve što im treba kako bi što bolje doprineli u organizacijama u kojima su angažovani, bila to politička organizacija ili civilni sektor. Kako je naveo da, pored mogućnosti da se steknu određene veštine, razvijaju se i novi kontakti između učesnika i učesnica, razmenjuju se iskustva i znanja.

-Svaka sesija je bila fantastično odrađena a vežbe su bile zanimljive i konstruktivne. Prikupljeno je mnogo novih informacija iz različitih oblasti. Nastala je i mogućnost da učesnici i učesnice stečeno znanje sa seminara prenesu ostalim aktivistima i tako unaprede rad svojih organizacija. To su uglavnom razlozi zbog kojih sam se ja prijavio na NDI edukaciju- zaključio je Srđan Jerinkić.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.