• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Omladinci LSV obeležili Dan grada Sombora

SOMBOR - Gradska organizacija Omladine LSV Sombor je u sredu, 17. februara, na Trgu sv. Ðorđa organizovala uličnu akciju kojom je obeležen Dan grada Sombora. Povodom 261. godišnjice slobodnog kraljevskog grada, mladim somborskim ligašima su se pridružili omladinci iz Novog Sada, prezentujući građankama i građanima Sombora istorijski razvoj grada, njegove nadležnosti od dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada do danas, uz poruku da Sombor danas samo na papiru ima status grada i da od stare slave ne može da živi.
Pored deljenja letaka sa prigodnim tekstom, omladinci su anketirali prolaznike na temu kako doprineti razvoju grada. Anketirani su najčešće isticali problem privrede, radnih mesta, društvenog života, a kao moguća rešenja spominjali denacionalizaciju i vraćanje imovine gradu i pokrajini. Grad Sombor je pre 261 godinu imao autonomno sudstvo, policiju, pravo da sakuplja porez na svojoj teritoriji, u toku intenzivnog razvoja postao čvorište sedam železničkih pravaca. Danas od toga skoro da ništa nije ostalo, osim večitih potencijala koji nikako da se iskoriste: grad se nalazi na evropskom Koridoru 7 – reci Dunav, na kanalskoj mreži, najgušćoj u Evropi, na najbližem put za Beč, time i za celu zapadnu Evropu. Takođe, grad ima bogato kulturno nasleđe, prirodna dobra poput Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, banjska lečilišta i druge preduslove za razvoj turizma.
Prisutnim medijima se obratio potpredsednik Omladine LSV, Dragan Nenadov i rekao da je gradu Somboru, pre svega, potrebna sloga, baš kao i pre 261 godinu kada su Srbi, Bunjevci i ostali žitelji tadašnjeg Sombora zajednički sakupili finansijska sredstva, zadužili se i otkupili slobodu svome gradu. Danas bi jedinstvo svih građanki i građana Sombora, bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost u mnogome doprinelo razvoju grada.
Somborski ligaši koji su prvi počeli sa obeležavanjem 17. februara kao Dana grada i izborili se za njegovo ozvaničenje, svojim radom će se uvek zalagati da Sombor ponovo zablista kao pravi grad.

(BILSV, 18.02.2010.)


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.