• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Otkriven spomenik Vasi Stajiću

Novi Sad, 23. oktobar 2011- Omladina GrO LSV Novi Sad prisustvovala je otkrivanju spomenika istaknutom srpskom piscu, filozofu i kulturnom radniku, Vasi Stajiću koji je podignut u Ulici Žarka Zrenjanina, u malom parku između Skupštine Novog Sada i sedišta Vlade i Skupštine AP Vojvodine.

 

Spomenik su zajedno otkrili predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i unuk velikana Rastko Švalba, a delo je akademika Slobodana Bodulića.

Otkrivajući spomenik, predsednik gradskog parlamenta istakao je Stajićev značaj u istoriji Novog Sada i Vojvodine.

- Kada se govori o Vasi Stajiću jako je teško sublimirati njegov lik i delo. Vasa Stajić je bio čovek jako uporan, sa jasnom vizijom i ciljem da svoja dela sporovode, da pređe prag između teorije i prakse. Vasa Stajić je imao jasnu viziju po pitanju Vojvodine. To je za njega bila živa ideja, kojoj se posvetio ceo život. On je video Vojvodinu, kao autonomnu regiju, kao regiju koja treba da bude evropska, moderna, savremena i bolja. Zbog svega toga, on je bio čovek koji je proganajan od mnogih režima, Beča, Budimpešte, Beograda - poručio je Jovanović.

On je dodao da to, ipak, "nije bilo dovoljno da ga slomi", ali nažalost, kao i mnogi ljudi poput njega, "bio je često neprihvaćen, odbačen, nepravedno potisnut".

- Novi Sad ne sme da se prikaže kao grad koji zaboravlja svoje velikane i Novi Sad to do sada nije činio. Po našem Vasi Stajiću već imamo nazvanu ulicu i jednu osnovnu školu, a ovaj spomenik je važan segment tog sećanja. Važno je i mesto gde se spomenik nalazi, ispred najviših predstavničkih i izvršnih organa Vojvodine - zaključio je Jovanović.

Otkrivanju spomenika prethodile su recitacije osnovaca iz škole "Vasa Stajić", ali i čitanje odlomaka iz njegovih knjiga. Svečanosti je prisustvovao velik broj građana i građanki, javnih ličnosti i predstavnika novosadske vlasti.

 


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.