• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Pomen na žrtve racije

 

Novi Sad, 21. januar 2011- Omladina LSV Novi Sad položila je venac na Keju žrtava racije u pomen na poginule tokom Drugog svetskog rata. U zločinu koji su počinili mađarski fašisti od 21. do 23. januara u Novom Sadu ubijeno je nešto više od 1.200 ljudi. Pored Novog Sada stradala su i sela u okolini Čurug, Nadalj, Gospođinci, Šajkaš i Đurđevo i grad Bečej. Kako je naveo predsednik LSVO Novi Sad Marko Lutkić mnogi koji su učinili ove gnusne zločine i dalje su na slobodi.

 

-Stravičan zločin nad Novosađanima od strane fašističke, okupacione vlasti počinjen je 21. januara 1942. godine. Više od 1300 Srba, Jevreja i Roma, streljano je na ulicama  našeg grada i na obali Dunava čija su tela kasnije bačena pod led. Danas, nakon tačno 69 godina, neki od počinilaca ovog zločina nažalost i dalje nisu osuđeni i nikada nisu odgovarali za svoje zlodelo. Podsećamo da se zapovednik mađarske žandarmerije i jedan od najodgovornijih za zločin nad našim sugrađanima, Šandor Kepiro i dalje nalazi na slobodi uprkos presudi iz 1942- rekao je Lutkić. U ime Omladine, on je podsetio sve sugrađane šta je fašizam na delu dodajući da svi fašistički zločinci moraju da se privedu pravdi, žrtve ne smeju da se zaborave, a ovakvo zlo nikad više ne sme da se ponovi.

Ukupan broj nestalih tokom pogroma je oko 4.500. Budući da je iskusio sve strahote nacizma i fašizma, Novi Sad mora da radi na nezi tekovine antifašizma i svesti o neophodnosti suzbijanja svakog pokušaja izražavanja mržnje prema ljudima druge nacije i vere, seksualnog opredeljenja, ksenofobije i svih oblika diskriminacije.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.