• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Prekrečen mural sa likom Ratka Mladića

Novi Sad, 27. novembar 2011- Gradski odbor LSVO Novi Sad učestvovao je u akciji "Prekrečimo novosadsku mržnju" kojom je prekrečen je mural sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, koji se nalazio na zidu zgrade na Bulevaru oslobođenja 23 koji gleda u dvorište.

Takođe, prekrečeno je kao i nekoliko grafita mržnje upućenih sarajevskom pevaču Dinu Merlinu. Inicijator akcije bio je predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović koji je istakao da je cilj pomenute akcije vrlo jasan - da se ukloni svaki oblik mržnje, netrpeljivosti i pretnje sa ulica Novog Sada, da se pošalje jasan signal svima koji pišu i koji žele da pišu ovakve grafite i prete sugrađanima da to više ne mogu da rade.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je ovom prilikom da ovakve akcije moraju postati oblik građanske svesti koja se buni protiv zagađenja svoje rođene sredine, jer grafite mržnje, kako je naveo,  drugačije ne možemo ni protumačiti. Čanak je podsetio da je Novi Sad, kada je dobijao status grada već imao tri imena - Neoplanta, Ujvidek i Nojzac, a da je potom dobio i četvrto, te da je samim svojim imenom pokazao da u njemu žive različiti ljudi, ali sa jednim istim motivom - da žive u jednom dobrom i mudrom gradu

– Ovo je sramota za Novi Sad. Pogledajte iza sebe, piše „Ubij Šiptare“, a ovde imate pretnje čoveku koji je došao da peva, a nije došao da preti. Ako se građani ne pobune i ne organizuju da pokažu da ne pristaju, onda ja ne znam ko treba da se organizuje i ko treba da na to nepristaje  – naveo je lider LSV.

Predsednik GrO LSVO Novi Sad Dejan Bibić osvrnuo se na grafite koji su ispisani širom grada podsetivši na Ustavom zagarantovano pravo da se svako može izraziti po pitanju nacionalnosti kako želi, te na postojanje zakonskih regulativa koje zabranjuju propagiranje jezika mržnje, njeno širenje kao i širenje netolerancije.

-Ovde konkretno imamo slučaj da je grafitom "napadnuta" jedna nacionalna zajednica- kazao je Bibić osvrnuvši se na parolu koja je pozivala na ubistvo pripadnika albanske zajednice.

-Nije to jedinin takav grafit, slične možemo naći i u drugim delovima grada, poput Telepa gde se ispisuju reči mržnje upućene Mađarima. Liga je od samog svog postojanja stajala iza reči "tolerancija" i "različitost", pa je tako i danas stala ovom akcijom iza pomenutog. Jedino što ne smemo tolerisati jeste ruženje grada parolama koje su jasna desničarska poruka a kojoj ćemo mi još jasnije odgovoriti- tome nema mesta u Novom Sadu- objasnio je predsednik novosadske Omladine.

Današnjoj akciji su, pored velikog broja građana, prisustvovali u članovi i funkcioneri LSV i SPO, kao i načelnik Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić. Pored murala Ratka Mladića prekrečen je i grafit „Ubij Šiptare“, a u njegovom krečenju učestvovala je i poslanica LSV Aleksandra Jerkov kao i funkcioneri SPO.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.