• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Za LSV je prioritet pravo na različitost

Novi Sad, 07. oktobar - Glavni odbor Lige socijldemokrata Vojvodine večeras je jednoglasno usvojio zaključak u kojem podržava predstojeću Paradu ponosa, kao pravo na različitost zagarantovano Ustavom.

- U situacijama kada neko pokušava da dovede u pitanje pravo na različitost, ljudska prava i toleranciju, onda nema sumnje kako će se postaviti LSV. Od mnogih stranaka se očekivalo da će se izjasniti ovako ili onako, ali kada je Liga u pitanju to se podrazumeva - rekao je predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev.

On je ocenio i kao izlišno podsećati javnost na ono što se nalazi u Programu LSV u kojem piše da je prioritet LSV društvo u kojem svaki pojedinac ili pojedinka, bez obzira na svoju nacionalnost, veroispovest, pol, zdravstveno stanje, godine, poreklo, boju kože, seksualno opredeljenje, imovinsko stanje i drugu različitost ima jednaku šansu i tretman.

- Ako na nešto treba podsetiti, onda je to Ustav Republike Srbije – zaključio je Jakovljev, dodavši da su u njemu, svi jednaki i da svako ima pravo na zakonsku zaštitu, bez distriminacije. Ustavom je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, a dozvoljeno, slobodno i mirno okupljanje građana.

- Dakle, skrećemo pažnju u ovom zaključku svima onima koji su izglasali ovaj Ustav, a pre svega Srpskoj radikalnoj stranci i njenim frakcijama, Demokratskoj stranci Srbije i ostalima na obavezu njegove primene. U slučaju da se to ne desi, u slučaju da se ogluše o njegovo sprovođenje, onda će ponovo biti potvrđeno ono što mi u Ligi vrlo dobro znamo – da je Ustav u krajnjoj liniji donet zbog partikularnih interesa koje su zadovoljene određenim delovima, a da te stranke Ustav u celini i njegova primena u stvari i ne interesuje - poručio je Jakovljev.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je zatim zaključio:
- Ako mi ne budemo zaštitili pravo na okupljanje u nedelju, sutra će to pravo biti oduzeto manjinskim nacionalnim zajednicama, prekosutra manjinskim političkim zajednicama, a nakosutra to sve miriše na Ciklon B i krematorijum. I zato, ko god je protiv okupljanja u nedelju, taj je protiv Ustava ove zemlje i on je neprijatelj ove zemlje.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.