• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Zabraniti delovanje neonacističkih i neofašističkih grupacija

Novi Sad, 9. novembar 2011- Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad podseća na važnost obeležavanja 9. novembra, Dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, podsećajući na to da,  iako ova brorba traje neprekidno, pomenuto je, nažalost, i dalje prisutno u našem društvu.

 

 

Novosadska Omladina smatra da će fašistička ideologija biti prisutna dok god postoji ideologija krvi i tla, fašizam, rasizam i antisemitizam, kroz delovanje neonacističkih i neofašističkih grupacija koje su neprijatelji slobode i za čiju zabranu nikad nije kasno.

Gradski odbor LSVO Novi Sad podseća da je, uz veliko zalaganje LSV, zakonom zabranjen rad “Nacionalnog stroja”, ali da su druge grupacije i dalje prisutne i kriju se pod maskom patriotizma, rodoljublja i tradicionalnih vrednosti. Paradoks je da u Novom Sadu, gde su ljudske žrtve bile velike tokom Drugog svetskog rata, samo zato što su građani ove zemlje i što su se protivili fašizmu, neonacističke i neofašističke organizacije i danas koriste simbole okupatora. Nedopustivo je da u modernom društvu, u kome je interkulturalnost cilj, ovakve skupine delaju, a da nikome ne odgovaraju.

LSVO Novi Sad apeluje na nadležne organe da jednom za svagda zakonski spreče odnosno zabrane delovanje i manifestacije neonacista, fašista i antisemita, kao i da zabrane upotrebu ili isticanje njihovih simbola. Novi Sad bi se trebao ponositi svojim antifašizmom koji je najjači i najveći pokret otpora nacizmu i fašizmu, a ne sramiti ga se i umanjivati njegovu važnost.

Podsetimo, međunarodni Dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije obeležava se u spomen na Kristalnu noć, organizovan događaj iz novembra 1938. godine, kada se u nacističkoj Nemačkoj polomljene jevrejske radnje, izlozi, lokali i kad je usledio progon Jevreja i ostalih “nearijevaca", kasnije nazvan holokaust.

Gradski odbor LSVO Novi Sad


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.