• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Zrenjanin je kuća svih naših građanki i građana

Zrenjanin, 4. novembar 2011- Članice i članovi Omladine Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu organizovali su akciju čišćenja saobraćajnog znaka na ulasku u Zrenjanin iz pravca Novog Sada, na kojem su nepoznate osobe  nedavno crnom bojom prefarbali naziv grada na mađarskom jeziku.

Akciju su podržali i potpredsednik LSV Aleksandar Marton i potpredsednik Gradske organizacije LSV Zrenjanin Tibor Vaš . Prema rečima Martona na ovaj način upućena je  jasna poruka da zakon i Ustav moraju biti poštovani, jer  pored naziva na srpskom, imena mesta mogu biti ispisivana i na jezicima  nacionalnih zajednica koje žive na toj teritoriji.

- Pored obaveze poštovanja Ustava i zakona, rekao bih, to mora biti uobičajeno,  i deo naše svakodnevnice. Podsetiću samo da je u Zrenjaninu još u 19. veku izlazio list „Torontal“ na pet jezika: srpskom, mađarskom, nemačkom, rumunskom i slovačkom, a nastojimo i danas da u medijima budu zastupljeni svi jezici na kojima se govori u našem gradu – rekao  je ovaj funkconer i dodao da je cilj da  Zrenjanin postane Evropska prestonica kulture 2020. godine,  ali da će taj put biti teži ako na ulazu u grad budu ovakve slike: naziv grada, na jeziku nacionalne zajednice, prešaran.


-  Voleo bih da postoji i tabla na kojoj piše Petrovgrad, jer se naš grad nekada i tako zvao. To je naše bogatstvo i želimo da pokažemo da je Zrenjanin pre svega evropski grad – istakao  je Marton.


Mlade ligašice i ligaši i ovom prilikom skrenuli su pažnju da je prioritet LSV  društvo u kome će svaki pojedinac imati jednaka prava i šanse i da za mržnju i netrpeljivost ovde nema mesta.

- Zrenjanin je kuća svih naših građanki i građana bez obzira na nacionalnost, versku pripadnost, veroispovest ili društvene razlike. Naš grad je dom za preko 20 nacija i mi smo ponosni na svakog od pripadnika bilo koje nacionalne zajednice i poručujemo da je Zrenjanin i  Nagybecskerek – navela jepredsednica Omladine GrO LSV Zrenjanin Božana Vukadinović i pozvala nadležne institucije da pronađu krivce za dela kojima se izaziva verska ili nacionalna mržnja i u prvi plan stavlja netolerancija.


 - Moji vršnjaci i ja jasno i glasno kažemo "Ne" za takav grad, takvu Vojvodinu i takvu Srbiju – poručila je Vukadinović.

 


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.