• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Domjesko: Iskustva iz "Škole nove politike"

Omladinac Miroslav Domjesko polaznik je pete generacije „Škole nove politike“ koju organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava- YIHR. Predavanja su bila podeljena u tri zasebna modula: ljudska prava, tranziciona pravda i evropske integracije.

Kako je objasnio Domjesko, teme koje su analizirane jesu one koje se svakodnevno pominju – kao što su evropske integracije i poštovanje ljudskih prava.

-U fokusu su bile i one teme o kojima se u društvu, nažalost, i dalje malo manje zna, ali i malo manje govori. Ovde prevashodno mislim na pitanje tranzicije i tranzicione pravde, racionalnom sagledavanju prošlosti i prihvatanju odgovornosti. U okviru svake od tema sam imao prilike da upotpunim, ali u mnogome i proširim svoja znanja iz pomenutih oblasti- rekao je ovaj ligaš.

Dodao je da su se u prvom modulu bavili ljudskim pravima, njihovim osnovama, šta su to ustvari ljudska prava, na koji način se štite, šta su to manjinska prava, a upoznali su se i sa mehanizmima zaštite i osnovama antidiskriminacije. Na kraju ovog semestra imali su studijsku posetu Preševu, gde su na licu mesta imali prilike da čuju i vide konkretne primere (ne)poštovanja ljudskih prava. Drugi modul je bio posvećen tranziciji i tranzicionoj pravdi.

-Velika pažnja je posvećena problemu sagledavanja događaja iz bliske prošlosti, pitanjima priznavanja i prihvatanja odgovornosti što bi trebalo dalje da vodi ka pomirenju, kako nas samih – tako i u regionu. Na kraju ovog modula smo imali priliku da studijskim putovanjem posetimo Novi Pazar, jedan fantastičan grad pun energije i života. Opet smo imali priliku da neposredno čujemo i vidimo neke stvari, za šta mislim da je najbolji način koji vodi u racionalno i nepristrasno formiranje slike o određenim pitanjima- naveo je Domjesko.

Prema njegovim rečima, iako je svaki od navedenih modula bio zanimljiv i izazovan na svoj način, najviše mu se dopao deo gde su analizirane evropske integracije.

-Po završetku svih predavanja u okviru ove teme, mogu da kažem da kod nas, ipak, vlada veliko neznanje, da je EU predstavljena iz jednog ugla i da se taj celokupan proces mora sagledavati u širem kontekstu, uz dijalog naravno, jer samo tako možemo na najbolji način uzeti učešća u njemu i učestvovati kao odgovorni građani. Takođe, većom informisanošću o procesima evro-integracija uvidećemo mnoštvo mogućnosti koje nam se nude, bilo to u pogledu obrazovanja – aktivnim učešćem u programima razmene studenata i usavršavanja znanja, ili pak pristupom fondovima EU koji nam se otvaraju za investiranje i rad na raznim poljima- predočio je sagovornik.

Obavezan deo svakog modula je i pisanje akademskog rada na neku od ponuđenih tema koja je u vezi sa analiziranim celinama. Miroslav Domjesko trenutno radi na pisanju predloga konkretne politike na temu iz dela evropskih integracija.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.