• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Obeležen Dan maternjeg jezika

Pančevo, 21. februar 2013- GrO LSVO Pančevo obeležio je Dan maternjeg jezika organizujući uličnu akciju.

 

Za Omladinu LSV upotreba maternjeg jezika jedno je od ključnih pitanja, navela je portparolka pančevačke Omladine Ivana Stojiljković. Prema njenim rečima, svi jezici koji su u službenoj upotrebi nisu ravnomerno zastupljeni u kulturnim sadržajima koje nudi Kulturni centar u Pančevu kao i da ne postoji sloboda odbornika i poslanika da se obraćaju na svom maternjem jeziku.

-Pitanje maternjeg jezika je možda centralno pitanje, jer predstavlja osovinu oko koje se obrću i sva ostala prava, od korišćenja medija, preko kulturnih dešavanja do obrazovanja. Jezička raznovrsnost je zajedničko nasleđe ljudi i da se za dobrobit svih mora koristiti višejezičnost. Želimo da svaki poslanik, odbornik ima i može da se obrati na svom jeziku, da se u Kulturnom centru u gradu podjedanko održavaju priredbe i folklor kako na srpskom, tako i na mađarskom i rumunskom jeziku- rekla je Stojiljković dodajući da upotreba jezika predstavlja rang  ravnopravnosti i jednakosti.

U službenoj upotrebi u Vojvodini je šest jezika, a LSVO želi da se oni zaista i upotrebljavaju a ne da sve ostane “mrtvo slovo na papiru”. Okupljenima su se, na svom jeziku, obratili i gosti pančevačke Omladine. Aladar Doža na mađarskom je istakao da će se LSVO boriti za ravnopravnu upotrebu jezika.

-Vojvodinu krasi multietničnost, a višejezičnost bi trebala da bude jedan od najznačajnijih segmenata u životu Vojvođana- istakao je Doža.

Ivana Jaško obratila se na slovačkom navodeći da Omladina teži očuvanju tekovina APV. Kako je rekla, LSVO teži tome da se svi jezici izjednače, da se održava nastava u školama u kojima postoji raspoloženje za osnivanje slovačkog odeljenja.

Irinel Tapalaga je na rumunskom objasnio da je veoma važno da počne da raste svest o potrebi zaštite upotrebe maternjeg jezika za pripadnike manjinskih zajednica.

Ovom akcijom Omladina je poručila da se bogatstvo jednog društva oslikava u tome koliko se ono samo brine o jeziku, njegovoj upotrebi i razvoju.

 


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.