• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Odlučno u šetnji protiv fašizma

Novi Sad, 7. oktobar 2012- Članice i članovi Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine priključili su se skupu “Šetnja za slobodu” kako bi odlučno pokazali da Novi Sad, ali i Vojvodina i Srbija, nisu mesta u kome je fašizam dobrodošao.

Učesnici su se najpre okupili ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u Zmaj Jovinoj ulici, gde su minutom ćutanja održali poštu preminulom borcu za ljudska prava, profesoru Vojinu Dimitrijeviću. Okupljenima su se potom obratili portparolka i narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, sociološkinja Janja Beč Nojman, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, visoka funkcionerka LDP Gordana Francuski, predsednik omladine DS Novog Sada Danijel Borbaš i član organizacije "Beograd prajd" Goran Miletić.

Aleksandra Jerkov je istakla da su Novosađani pre pet godina dobili bitku protiv fašizma, nacizma i mržnje, ali nisu dobili rat.

– Ova bitka neće biti do kraja dobijena sve dok u Vojvodini budemo imali međunacionalne sukobe i međunacionalnu mržnju i naciste, bez obzira na to kom narodu pripadali. Jer, Vojvodina je bolja od toga –istakla je Jerkova dodajući i da taj rat neće biti dobijen sve dok 6. oktobar budu slavili oni koji su 5. oktobra pobeđeni.

Potpredsenica Gradskog odbora LSVO Novi Sad Milica Savin navela je da je ova šetnja svojevrsni protest protiv mržnje, netolerancije i fašizma, svega onoga za šta u Novom Sadu nema mesta.

-Mi smo joj se priključili jer se Liga preko dve decenije zalaže za ova načela i nastaviće borbu protiv svega što je protiv različitosti, života i ljudskosti. Iako su zabranjene određene neonacističke organizacije, koje se kriju pod velom patriotizma, poput Nacionalnog stroja i Obraza, svedoci smo da ovakve ekstremističke grupe i dalje haraju ulicama našeg grada. Oni nisu nestali, samo su promenili oblik, a neki se sad nalaze u institcijama sistema i to treba da nam bude opomena da se nikada ne opustimo. Pre pet godina stali smo im na put i sad ćemo učiniti isto, sve dok se grupe koje pozivaju na zlo ne iskorene- kazala je Savin.

Ovom događaju priključile su se i delegacije iz drugih gradskih i opštinskih odbora LSVO, a portparolka pančevačke Omladine, Ivana Stojiljković, podsetila je da fašizam nije nestao sa završetkom Drugog svetskog rata.

-Okupili smo se u istom gradu gde je pre pet godina održana prva šetnja za slobodu, kako bismo podržali antifašističku ideju. Ovaj masovni odziv samo pokazuje da postoje ljudi koji su spremni da se bore protiv fašizma i njegovih nuspojava, poput homofobije i rasizma. Nažalost, vraćaju se neke godine koje svi želimo da zaboravimo i oni koji misle da je duh fašizma nestao sa krajem Drugog svetskog rata, grdno se varaju. Najveći problem jeste to što i dalje deluju desničarske organizacije poput “Naši”, “1389”, “Dveri”, koji sebi daju za pravo da drugima oduzimaju prava. Jer, paljenje zastave dovešće sutra do razbijanja prodavnica, a prekosutra do stradanja nekoga ko pripada drugoj narodnosti ili nekoj marginalizovanoj grupi. Protiv toga se moramo boriti- rekla je ova ligašica.

Šetnju je, povodom pet godina od održavanja antifašističkog skupa, organizovala Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina". Građani su se u koloni prošetali Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom ka Keju žrtava racije gde je ispred istoimenog spomenika minutom ćutanja i polaganjem cveća odata počast svim žrtvama fašističke i nacističke ideologije. Na čelu kolone bio je veliki transparent na kome je ispisano "Stop fašizmu" i precrtan kukasti krst, a nošene su i zastave Srbije, Vojvodine, Novog Sada i EU.

rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.