• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Organizovana akcija "LSVO human"

 

Novi Sad- Gradski odbor Omladine LSV Novi Sad organizovao je akciju "LSVO human" gde su se članice i članovi skupili kako bi potpisali donorsku karticu, a potom se upisali i u registar donatora koštane srži.

 

Novosadska Omladina odlučila se na ovaj korak kako bi pokazala da upravo ovi "mali" gestovi umeju puno da znače odnosno da će možda značiti nekome u budućnosti.

- Ova akcija možda nema direktnih efekata sada, ali to ne znači da jednog dana možda neće, ako ikad zatreba. Jer, nikad se ne zna kome će i kad zatrebati pomoć, može to biti neki potpuni stranac, a možda upravo neka osoba nama bliska- objasnio je predsednik GrO LSVO Novi Sad Dejan Bibić.

Inicijator akcije bio je potpredsednik GrO LSVO Novi Sad Nenad Vezmar objasnio je da su se ovom prilikom omladinke i omladinci ohrabrili na dva koraka- da postanu potencijalni donori organa i da se upišu u registar koštane srži.

-Potpisivanjem donorske kartice postajete potencijalni donor, a realni donor postajete jedino u slučaju moždane smrti Darivanjem organa možete spasiti život mnogim ljudima i poboljšati kvalitet njihovog života. Da biste postali donor organa, ne trebaju Vam posebne veštine, jedino je potrebno da donesete odluku- kazao je Vezmar.

Povodom registra, potpredsednik GrO LSVO Novi Sad je naveo da je on veoma važan jer otvara mogućnost lečenja za one koji su oboleli od leukemije i drugih malignih bolesti krvi, a nemaju odgovarajućeg davaoca među članovima porodice i neophodna im je transplatacija koštane srži

Omladina je podsetila da je broj građana Srbije koji su u slučaju moždane smrti spremni da zaveštaju svoje organe svakim danom sve veći. To potvrđuje i činjenica da broj vlasnika donorskih kartica raste u Novom Sadu. Ipak, i pored toga, Srbija je po broju kadaveričnih transplantacija (uzimanje organa od osoba koje su doživele moždanu smrt) i dalje poslednja u Evropi.


rssfeed
Twitter delicious youtube flickr Facebook Stumbleupon blogger

Umreži se!

Blogmarks: lsvo del.icio.us: lsvo Facebook: lsvomladina Flickr: lsvo Stumble Upon: lsvo Twitter: LSVOmladina YouTube: lsvomladina

Pismo / Jezik

Latinica Cirilica Czech English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Swedish

U akciji!

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2018 LSVO. Sva prava zadržana.